Lys i POM

Materialet POM

De store stearinlys er i Altlys´ løsning afløst af en stang af POM. I toppen af denne stang monteres de små oliebeholdere af plast. Tilsammen udgør disse elementer lyskilden.


Oliebeholder monteres


Oliebeholder i plast

Lysholderne, som vi ser som stearinlys, drejes i forskellige tykkelser i materialet POM (polyoxymethylen).

POM er et stift, håndt og fjedrene materiale, som er velegnet til spåntagende bearbejdning. Det er kortspånet, og der kan opnås høj overfladefinish. POM er et meget universelt anvendt materiale, som findes i 2 typer POM H og POM C, hvor den copolymerede POM C i dag er standarden.


På trods af hårdheden har POM høj elasticitet og slagstyrke. Kortvarigt tåler POM temperaturer op til 140 graders Celcius i tør luft.

Ved længerevarende påvirkning af, eller anvendelse i, varmt vand over 65 graders Celcius kan der opstå skørhed og krakeleringer / hydrolyse) i overfladen.

POM findes i forskellige modificerede typer tilsat glafibre, MoS2, PE eller som antistatisk materiale. Som halvfabrikata fremstilles POM ved ekstrudering og leveres i farverne natur (hvid) eller sort, hvor sort er den mest UV-stabile. Andre farver er dog mulige - bl.a. i blå.

Levnedsmiddelindustrien benytter i stor udstrækning POM, som er godkendt til brug i forbindelse med fødevareproduktion. Materialet er nemt at rengøre og bliver ikke nævneværdig påvirket af de rengøringsprodukter, der normalt bliver brugt.

Typiske anvendelsesområder for POM: Hjul, lejer, ruller, knaster, tandhjul, bøsninger, styreskiver, finmekanik, medbringere.

Flotte lys i Sct. Andreas Kirke i Randers. tillykke med dem.