En lys idé

Fra artikel i Nordjyske Stiftstidende, april 2016

Alterlys brænder helt rent i Sæby Kirke

Nytænkning er resulteret i miljøvenlige alterlys

En ny og nysgerrig kirketjener, osende, tykke alterlys og en mand der har særdeles gode opfinder-evner. Dét er ingredienserne i en smuk kirke-cocktail, der nu har resulteret i, at Sæby Kirke i Nordjylland nu har fået miljøvenlige alterlys.

Som en lille verdenssensation er lysene udviklet af kirketjener Birgitte Poulsen og hendes mand Kim Poulsen, der er noget af en opfinder.

Det startede, da kirken havde besøg af museumsfolk fra Nationalmuseet, der rensede kalkmalerierne.

Ren stearin soder mest

Jeg spurgte dem, hvad der var mindste forurenende at bruge som alterlys, og de svarede "ren stearin". Jeg besluttede at undersøge det, for jeg syntes, at vores unikke kalkmalerier fortjente, at vi passede bedste muligt på dem, siger Birgitte Poulsen.
Hun og hendes mand gik i gang med at undersøge mulighederne med andre lys, uden at det etiske og æstetiske udtryk i de kirkelige handlingen ændredes.
Men der skete også noget andet.

Juledekoration blev øjenåbner

Jeg lavede juledekorationer med et tykt stearinlys og stillede den på kirkekontoret. De den havde brændt bare én dag, opdagede vi, at det havde sodet overraskende meget, siger Birgitte Poulsen. Både vægge, lofter og kontor-ting bar præg af lyset. Og personalet havde jo inhaleret den sodede luft.
I en net-artikel fra Bolius fandt Birgitte og Kim Poulsen en forklaring. Tørre tal viste, at ren stearin ikke blot soder helt utroligt meget.
Det satte endnu mere skub i eksperimenterne om at skære ned på sodet.
Af artiklen fremgår det bl.a. at nogle test af forskellige fyrfadslystyper, og lys af stearin afgiver op til ni gange flere partikler end lys af olie. Det er jo en voldsom forskel, siger Birgitte og Kim Poulsen.
Og så har man ikke medregnet spildet fra de store, tunge alterlys, der for det første skal forankres med et tykt stålrør i bunden ca. 20 cm op i bunden af lyset, så det ikke vælter.
Men stearin brænder ikke med en ren, lige flamme og soder derfor og får store, høje kanter, der skal skæres til, fordi ikke to lys brænder ens.

Drejer selv lysene

Kim Poulsen fremstiller selv lys i form af tykke nylonstænger, der fuldkommen ligner alterlys i forskellige størrelser, siger Birgitte Poulsen. Stangen er udboret, så man kan sætte en glasflaske / plasticflaske med væge og olie i. I bunden er udboret hul til Alterstagens spir.
Det ligner ganske de gammeldags og traditionelle alterlys, og de nye alterlys er nylonstængerne i en ny forbedret udgavet, fortsætter kirketjeneren.
En sjov historie beviste, at alterlysene falt i menighedens smag.

Ny lys testet til påske

I påsken lukker vi altertavlens fløje ved skærtorsdags gudstjeneste, da langfredag er en sorgens dag i krikeåret. Da gudstjenesten var slut, slukkede vi som vanligt lysene - og bagefter blev de løftet ned. En tidligere kirketjener kom hen og sagde: Det er imponerende, at I turde flytte lysene med al den varme stearin. Samtidig skal vi hus,e at de gammeldags stearinlys vill have brændt siden jul og ville være meget kortere end nye lys. Det lagde han heller ikke mærke til. Og han lægger ellers mærke til alt, så det var en positiv test på, at de nye lys er ok, siger Birgitte Poulsen.

Mange fordele ved rent lys

Hele området omkring alteret er rimeligt utæt, da de 500 år gamle ruder og vægge umuligt kan isoleres så sæt som i nybyggeri.
Det giver urolige flammer. Dette er således en  win-win siation. Ikke blot er luften mærkbart meget meget renere. Lysener er lige så smukke som de traditionelle lys, og når den første investering er overstået, hvilket beløber sig til maksimalt kr. 2.000,- på årsbasis er der begrænsede udgifter. Lysestagerne kan blot genbruges - og så skal de jo kun have ny olie.

En lys idé, der smitter til landets øvrige kirker...

Nu er det så blot spændende, om andre kirker landet over følger Sæby kirkes eksempel, ser lyset,  og går over til miljøvenlige alterlys - der også har olielys i andre størrelser. Indtil da brænder lyset helt rent og klart i Sæby Kirke.

Flotte lys i Sct. Andreas Kirke i Randers. tillykke med dem.